Fotboll

Fotbollssektionen 2018

Martin Högnäs, Ordförande

Kristoffer Sandbacka, Juniorchef

Linda Vikman, Kassör

Susann Ljungberg, Sekreterare

Andreas Kaitajärvi, Damfotbollsansvarig

Ben Söderström, Medlem

Carita Kangas, Medlem

Janne Laakso, Medlem

Magnus Slotte, Medlem

Aktuellt


 

INFÖR BYAKAMPEN 2017

INFÖR BYAKAMPEN 2017

Årets händelserikaste fotbollsturnering närmar sig med stormsteg. Eller egentligen är stormsteg helt fel ord eftersom de alltid lika pålitliga väderleksrapporterna lovar ypperligt fotbollsväder till lördag. Tre år har gått sedan Byakampen i fotboll spelades senast. Då var det Pelo och Viitavesi/Norrby som möttes i finalen. Efter ordinarie speltid stod det 0-0. Så som det ofta är i storturneringar gick avgörandet till straffsparka. Där visade sig Pelo vara kyligare och fick därmed titulera sig som första byakampsmästare i fotboll. Överlag var denna fotbollskarneval en väldigt lyckad händelse där både spelare och publik stortrivdes.

 

Under de tre åren som det har varit paus har en hel del händelser inträffat i Nedervetil. En hel del transfers har skett vilket förstås i dagsläget börjar bli en vana då det är så pass stora pengar som det rör sig om. Den rådande världsekonomin har också haft sin inverkan på Byakampen. På grund av krig, terrorism, olika presidentval samt politiska svängningar har världens finansmarknad blivit väldigt osäker. Dessa är händelser som har en stor inverkan på en så pass stor turnering som byakampen. Trots otaliga förhandlingstillfällen har man inte i år lyckats knyta till sig någon sponsor vilket betyder att budgeten minskat drastiskt från 7 € till 0 €.

 

För att få en klarare inblick i rådande styrkeförhållanden har MMT tagit pulsen på lagledarena samt några supporters. Härnedan följer en analys över vad som vänta skall.

 

PELO

 

Vi börjar med den regerande mästaren. Trots att man enligt egen utsago går in för att försvara titeln är det väldigt många som säger att laget försvagats avsevärt. Man har tappat förra turneringens bästa damspelare då amerikanska klubbar lyckades köpa loss C. Hunter från miljonkontraktet. Dessutom har en del unga förmågor flyttat bort eller så har man andra förhinder. Men supporterklubben verkar i alla fall tro hårt på sina egna då man är de ända som vågat sig för en kommentar i facebookgruppen. Några gamla rävar lär också infinna sig i laguppställningen, speciellt den vokabulärt färgstarka T. Dalhem i målet lär bli en publikfavorit. Lagledare Nyberg verkar dock ha mediabojkott, MMT har förgäves under flera veckor försökt nå honom för en kommentar. MMT har valt att ranka laget som 4 i årets turnering med motiveringen att truppen helt enkelt är svagare än föregående år.

 

VIITAVESI/NORRBY

 

Förra turneringens svarta häst. Gjorde en väldigt bra turnering både på och utanför planen. Efter finalförlusten senaste gång är man säkerligen revanschsugna i år, laget går in i turneringen med målsättningen att i år ta hem bucklan. Vid cafe 13:s gubbdagis har man ett stort förtroende för att den despotiska lagledaren C-J. Enroth kommer att få ihop ett slagkraftigt lag. Om man ser på spelarmaterialet kan man förvänta sig en totaldefensiv spelstil. I stora turneringar brukar en sådan fotboll oftast ge goda resultat. Den alltid så brytningssäkra T. Siekkinen samt mittfältsgeneralen M. Kainberg och den outtröttlige N. Enroth ger laget en stabil grund att stå på. Har dock tappat en av sina starkaste damspelare på grund av rådande lägenhetsbrist vilket kan visa sig bli avgörande. MMT rankar laget till en 3 plats med motiveringen att föråldrad defensivfotboll inte riktigt räcker till final denna gång.

 

SANDBACKA/BAST

 

Förra turneringen gick inte riktigt enligt förväntningarna. Även om man på pappret hade ett bra lag lyckades man aldrig få igång motorn ute på planen. Det var helt enkelt något som fattades. Lite samma känsla är det igen i år. Trots att den sympatiske lagledaren K. Sandbacka gjort ett tappert försök så känns inte laget alls farligt. Mest bekymmer har K. Sandbacka enligt egen utsago haft på damsidan. Som sista drag lär Sandbacka satt ut kontaktannonser i ÖT i byns ”gambelpoikas” regi. Återstår att se ifall detta ger napp. Vid cafe 13 hånskrattar man åt försöket och undrar sig över om lagledaren känner till Nedervetil gambelpoikas rykte. Några starka namn har man dock på listan av vilka målspottaren M. Brännkärr och benknäckaren T. Sandbacka bör nämnas. Trots ihärdiga försök så tror inte MMT på lagets chanser i år. Man har valt att ranka laget på plats 6 med motiveringen man ligger för nära Karleby för att kunna klara sig.

 

BRÄNNKÄRR

 

Senaste gång var man en straffspark ifrån finalen. Det här skall det bli ändring på i år säger sportchefen N. Wiik som enligt egen utsago i år kommer att satsa på sin musikkarriär i kultbandet Vadjin i stället för fotbollen. J. Aurén kommer i Wiiks frånvaro att axla ansvaret för laget. I år har inte någon drönare lyckats ta sig in på träningscentret vilket ger lugn i laget. Enligt Aurén har man ett stabilt lag utan större svagheter. Detta är också något som veikkaus beaktat i sin oddssättning. Man har en stark blandning av rutin och ungdomlig iver. I forna måldrottningarna Lauren och Bäckström har man två damspelare av klass som heter duga. På herrsidan har man en stark trio i rutinerade Laurén, pausande målvakten Backström samt snobbiga anfallaren Aurén. MMT tror hårt på Brännkärr i år. Man rankar dom på plats 2 med motiveringen att denna gång kommer man till final där man sedan skiter ner sig så att det skulle fylla huvudsponsorn Huldens svämmtunna flertalet gånger.

 

TAST

 

Ja du vad skall man säga här. Förra turneringen blev det en rejäl magplask trots att man lyckades ha fingret i spelet både i lagledarvalet för andra och ”lottdragningen” av grupperna. Pga det uteblivna succén klev lagledaren M. Ahlskog självmant till sidan. In i stället kom den allvetande och gnällige O. Nylund. Detta såg ut att sluta i katastrof varför man reagerade och tog in L. Vikman som assisterande lagledare för att få en mer human ledarstil. Trots dessa försök anser man vid cafe 13 att det är omöjligt att få ordning på denna bordell till lagbygge. Lagets starkaste sida är ungdoms trion som består av hårt arbetande I. Vikman, dribblern B. Lillrank samt svärmorsdrömmen A. Nylund. MMT kan inte komma en enda orsak till varför laget skulle ta sig vidare från gruppspelet, man väljer därmed att ranka laget som 5 med motiveringen att Tast storhetstid inom idrotten är förbi. Man bör istället satsa på radiostyrda bilar vilket man har goda förutsättningar till.

 

MURICK

 

Eller Los Galacticos som laget kallas i folkmun. Här har lagledare Vistbacka gått från ord till akt. Han har tömt bankkonton för att samla ihop laget. Det återstår dock att se vem som slutligen spelar i laget detta lär ännu vara öppet eftersom alla fruktar för sin spelplats in i det sista, när pengar styr är det ingen som kan vara säker på sin plats. Man har spelare från nästan alla andra ställen än själva hembygden. Födelseorter som framkommer är bl.a. Tast, Terjärv, Malax, Pöytyä och USA. Mycket hänger på hur man lyckas matcha sina heta spelare i rätt tidpunkt vilket visade sig vara en fallgrop senaste turnering. Trots senaste turneringens misslyckande har lagledare Vistbacka fått fortsatt förtroende. Urinvånaren M. Högnäs har en viktig roll i att svetsa ihop laget på planen. Den monotona högerbacken S. Forsell är en värvning som heter duga. Målfarliga amerikanerna C. Swackhamer och A.Stephenson skall man också hålla koll på . MMT håller Murick som solklar favorit i turneringen och rankar laget som 1 med motiveringen allt annat en vinst är en förlust.

 

 

Vi hoppas att denna införrapport ger publiken lite mer kött på benen. MMT önskar alla en riktig trevlig lördag i fotbollens tecken.

 

Fotbollsektionens riktlinjer 2014-2018

Fotbollssektionens-riktlinjer

Fotbollshälsningar

IK Myran bollsektion